About me2019-12-04T19:41:29+00:00

Er moest iets veranderen….

Tai Chi kwam op mijn pad precies op het moment dat ik inzag dat er iets in mijzelf moest veranderen wilde ik verder komen in mijn leven. Ik realiseerde me dat wat ik ook maar zou willen bereiken met mezelf, afhankelijk was van de vaardigheid die ik had òver mezelf. En dat had ik niet: ik ervoer constant grote schommelingen in mijn energie, focus en gemoed. Mijn leven was als een ruig berg landschap, en dat moest veranderen…

juli 2002

In de zomer van 2002 ging ik bij mijn moeder op bezoek in York, Engeland…

…en ontmoette daar haar nieuwe partner Graham Barrie. Hij was Tai Chi leraar, en ’s avonds ging ik met hem mee naar de lessen die hij gaf. Het maakte grote indruk op me. Het was energetisch, het was meditatief, en het bleek een vorm van zelfverdediging te zijn. Het fascineerde me en resoneerde diep.

juli 2005

In 2005 verhuisde ik met mijn vrouw Didi naar Den Haag…

…en daar vond ik binnen een paar maanden Tai Chi leraar Roel Jansen. Hij had diverse boeken op zijn naam staan en onderwees 5-stappen Tai Chi: een mix van Kuntao en Yang stijl Tai Chi. Daarnaast onderwees hij Chi Kung en Nei Kung. Ik viel met mijn neus in de boter. Traditionele interne Kung Fu was namelijk niet makkelijk te vinden.

augustus 2005

Ik begon met privélessen en volgde later ook groepslessen…

…toen ik in Roel’s kerngroep werd opgenomen. Mijn leven bestond vooral uit trainen en de school werd mijn nieuwe familie. We deelden spierpijn, blauwe plekken en blessures. Maar vooral deelden we een zoektocht naar onszelf. Een reis naar binnen, naar voelen, naar antwoorden. Het was een fantastische tijd onder de begeleiding van een authentieke, bezielde en inspirerende leraar.

oktober 2012

In 2012 ontving ik van Roel een leraren diploma…

…en begon met lesgeven in Tai Chi en Chi Kung in Zoetermeer. Mijn leven was door het trainen compleet veranderd en ik onderging een metamorfose. De vaardigheid die ik zocht uitte zich in een hoge mate van bewustzijn. Ik was sterker, stabieler en op mijn pad. Ik begreep mezelf en de wereld om me heen zo veel beter. De gesprekken met Roel over Taoïsme hielpen me hier enorm bij. Het inzicht dat mensen al millennia zochten naar vaardigheid over zichzelf vervulde me met een gevoel van ontzag.

juli 2017

Een paar jaar later in 2017 was ik klaar bij Roel en diende zich een nieuw hoofdstuk aan in mijn zoektocht.

Op aanraden van Roel ging ik in de leer bij Sifu Mark Rasmus in Thailand. Deze ‘leraar van leraren’ had een uniek Chi Kung systeem ontwikkeld, en mensen van over de hele wereld kwamen naar hem toe om deze Elastic Force Chi Kung te leren. Hij was Tai Chi en Wing Chun meester en combineerde deze interne stijlen met Hermetics, een westerse esoterische stroming. Weer viel ik met mijn neus in de boter…

augustus 2017

Mark’s systeem bleek compleet helder en verre van traditioneel.

Zijn uitgangspunt was: hoe sterker het bindweefsel systeem, hoe sterker het energetisch lichaam. Ik leerde vitale energie voelen en op te bouwen. Ik leerde het te transformeren door de drie energetische centra en te integreren in mijn Tai Chi. Ik leerde fajin, pushing hands en alles sloot naadloos aan op wat ik tot dan toe had geleerd. Het werd op een compleet open manier gedoceerd, zonder vaagheid of mystiek. Mark’s boodschap was duidelijk: ik leer je de skills, jij ontwikkelt ze en geeft ze door. Je traint ten behoeve van anderen.

De veranderingen die ik zocht heb ik inmiddels gevonden. En meer, veel meer.

Het is een prachtige reis gebleken en Tai Chi is mijn professie geworden. Net als mijn leraren geef ik compleet open les. Veel, van wat deze interne kunsten zo gezond en sterk doen maken, is onbegrepen. Ik zie het als mijn taak deze informatie, die meestal “gesloten deur” is, door te geven middels een duidelijk systeem. Zo bied ik een ieder die oprecht zoekt, en toegewijd is, de kans interne vaardigheid op te bouwen en verder te komen in het leven. Zonder vaagheid en tijdsverlies

Armand is een fine-tuner die goed kan luisteren en heldere uitleg geeft met relevante voorbeelden. Persoonlijk zie ik hem als  de “Chi georienteerde” leraar die als doel heeft om mensen te helpen. Helpen om hen inzicht te geven, om sterker te worden en om veerkrachtiger in het leven te staan.”

– Ilker Ertan –
Zoetermeer

De lessen van Armand zijn altijd een aangenaam moment van rust. Hij begeleidt je kundig door de basisbeginselen van tai chi en meditatie heen, en weet ook veel te vertellen over de achtergrond van de Chinese geneeskunde. Armand past de les aan aan jouw tempo, zodat je er stap voor stap beter in kunt worden en je je steeds lekkerder in je vel kunt voelen!”

– Caroline –
Zoetermeer

Go to Top