Het Chi Kung proces

Chi Kung is legendarisch om zijn transformerende, helende en energie versterkende kwaliteiten. De ontwikkeling van de interne principes, die deze kwaliteiten mogelijk maken, staan centraal in de lessen, workshops en cursussen die Chi Skills aanbiedt.

Alles in het universum is energetisch. Wij ook. Hebben we toegang tot onze energie en kunnen we er mee leren werken, dan hebben we de sleutel tot vaardigheid over onszelf in handen. Want daar start echte verandering: bij onszelf.

Hieronder vind je het proces zoals dat gedoceerd wordt bij Chi Skills.

Het Chi Kung proces start met het wakker maken van het energetisch lichaam. Dit doen we door drie kwaliteiten bij elkaar te brengen:

  • wilskracht

  • ademhaling

  • stretch

Eerst voelen we de Vitale energie tussen onze handen: Magnetisch/elektrisch, ofwel Yin en Yang.

Dit breiden we uit tot we ons hele energetisch lichaam gevoelsmatig in kaart hebben.

Door middel van poriën ademhaling leren we werken met onze Vitale energie.

We leren o.a:

  • hoe die op te bouwen

  • hoe die te ‘releasen’

  • de energie van ons beenmerg en onze organen te ‘spoelen’

We ondersteunen dit met oefeningen die het bindweefsel van ons lichaam versterken. Bindweefsel is de grote geleider van informatie door ons lichaam. Het is de rivierbedding voor ons energetisch systeem, en ons zenuwstelsel.

We leren de Vitale energie te transformeren naar Chi. Chi is de energie die lichaam en geest verbindt. Dit doen we door onze aandacht in het nu te brengen. We zoeken tijdloosheid. Hierdoor vertraagt het gevoel en ervaren we ‘zwemmen in de lucht’.

We nemen dit vloeibare gevoel mee in diverse oefeningen die helpen de doorstroom van deze tijdloze Chi te bevorderen. Het is ook de gevoelsbasis van waaruit we Tai Chi beoefenen. Zoals in de Tai Chi klassieken staat beschreven:

‘Het lichaam voelt als een drijvende wolk’

Zo komen we tot de volgende formule:

‘De geest stuur de Chi, de Chi stuurt het lichaam’

De Chi transformeren we naar het vormloze mentale lichaam, waar we leren onze aandacht ruim te maken, zonder filters, zonder intern commentaar.

Deze transformatie zit dicht tegen meditatie aan, en zorgt ervoor dat we onze aandacht kunnen laten rusten in objecten, personen en situaties. We worden de waarnemer. Hierdoor nemen kwaliteiten als intuïtie, invoelen, voorvoelen etc. enorm toe. We leren zo onszelf door ons leven heen te ‘voelen’, in plaats van denken.

Hier openen we de kruin en gaan we buiten onszelf. We stemmen af, en leren werken met de frequentie van Akasha, ofwel Ether. Dit wordt in het Chinese ‘Wuji’ genoemd.

Wit licht training.

“Door de extra aandacht en de grote hoeveelheid (filosofische) info, die Armand naast de “normale” lesstof geeft, is mijn situatie ontzettend positief veranderd, voel ik mijn energie en ben ik zo blij dat ik mij destijds niet heb laten leiden door mijn “gymclubjes-syndroom”

– Ed –

“Armand is een gepassioneerde en bevlogen leraar die kwaliteit en echtheid hoog in het vaandel heeft staan.”

– Wesley Scheurwater –