Het Chi Kung proces

Chi Kung is legendarisch om zijn transformerende, helende en energie versterkende kwaliteiten. De ontwikkeling van de interne principes, die deze kwaliteiten mogelijk maken, staan centraal in de lessen, workshops en cursussen die Chi Skills aanbiedt.

Alles in het universum is energetisch. Wij ook. Hebben we toegang tot onze energie en kunnen we er mee leren werken, dan hebben we de sleutel tot vaardigheid over onszelf in handen. Want daar start echte verandering: bij onszelf.

Hieronder vind je het proces zoals dat gedoceerd wordt bij Chi Skills.

Het Chi Kung proces start met het wakker maken van het energetisch lichaam. Dit doen we door drie kwaliteiten bij elkaar te brengen:

  • wilskracht

  • ademhaling

  • stretch

Eerst voelen we de Vitale energie tussen onze handen: Magnetisch/elektrisch, ofwel Yin en Yang.

Dit breiden we uit tot we ons hele energetisch lichaam gevoelsmatig in kaart hebben.

Door middel van poriën ademhaling leren we werken met onze Vitale energie.

We leren o.a:

  • hoe die op te bouwen

  • hoe die te ‘releasen’

  • de energie van ons beenmerg en onze organen te ‘spoelen’

We ondersteunen dit met oefeningen die het bindweefsel van ons lichaam versterken. Bindweefsel is de grote geleider van informatie door ons lichaam. Het is de rivierbedding voor ons energetisch systeem, en ons zenuwstelsel.

We leren de Vitale energie te transformeren naar Chi. Chi is de energie die lichaam en geest verbindt. Dit doen we door onze aandacht in het nu te brengen. We zoeken tijdloosheid. Hierdoor vertraagt het gevoel en ervaren we ‘zwemmen in de lucht’.

We nemen dit vloeibare gevoel mee in diverse oefeningen die helpen de doorstroom van deze tijdloze Chi te bevorderen. Het is ook de gevoelsbasis van waaruit we Tai Chi beoefenen. Zoals in de Tai Chi klassieken staat beschreven:

‘Het lichaam voelt als een drijvende wolk’

Zo komen we tot de volgende formule:

‘De geest stuur de Chi, de Chi stuurt het lichaam’

De Chi transformeren we naar het vormloze mentale lichaam, waar we leren onze aandacht ruim te maken, zonder filters, zonder intern commentaar.

Deze transformatie zit dicht tegen meditatie aan, en zorgt ervoor dat we onze aandacht kunnen laten rusten in objecten, personen en situaties. We worden de waarnemer. Hierdoor nemen kwaliteiten als intuïtie, invoelen, voorvoelen etc. enorm toe. We leren zo onszelf door ons leven heen te ‘voelen’, in plaats van denken.

Hier openen we de kruin en gaan we buiten onszelf. We stemmen af, en leren werken met de frequentie van Akasha, ofwel Ether. Dit wordt in het Chinese ‘Wuji’ genoemd.

Wit licht training.

Armand maakte indruk op mij toen hij tijdens het Inspiratieweekend in mijn Pilates studio een workshop Tai Chi gaf. Zijn energie en zijn drang om de échte Tai Chi te doceren spraken mij erg aan. Het vergt moed om als docent het verschil te maken én geduld om de leerlingen te krijgen die speciaal op zoek gaan naar authenticiteit. Armand vult je met inspiratie, kennis en wijsheid. Je krijgt de trainer die je verdient, dus ik ben erg dankbaar.”

– Marjolein van Sonsbeek –
Eigenaresse Pilates Studio van Sonsbeek, Zoetermeer

Alweer vele jaren geleden stond er iemand voor mijn deur die, volgens afspraak, kwam voor een privéles Tai Chi. Het was een beetje een gedrongen persoon die aanvoelde alsof hij elk moment kon ontploffen, en die zich voorstelde als Armand van Middendorp. In de loop der jaren heb ik mogen meemaken hoe explosiviteit en ongeduld gaandeweg plaatsmaakten voor ontspanning; en inmiddels is Armand alweer sinds enkele jaren zijn eigen weg gegaan. Op een compleet relaxte manier. En dat is een mooi iets: er is namelijk niets mooiers voor een vader dan dat zijn kinderen hem boven het hoofd groeien, dat ze het beter krijgen dan hij het zelf heeft gehad. En er is niets mooiers voor een leraar dan meemaken dat zijn leerlingen verder bouwen op, en met, datgene wat ze bij hem geleerd hebben.Armand is hier een mooi voorbeeld van en ik ben ervan overtuigd dat hij zijn eigen leerlingen veel te bieden heeft.”

– Roel Jansen –
Tai Chi leraar, School van de Kraanvogel, Den Haag