[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ link=”” target=”_self” hide_on_mobile=”large-visibility” background_image_id=”” spacing=”” center_content=”no” min_height=”” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_imageframe image_id=”1955|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ class=”” id=””]http://chiskills.com/wp-content/uploads/2020/01/image-scaled.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”3_5″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”1″ column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

My eerste Tai Chi leraar Roel Jansen vertelde me dat iemand hem een keer had gevraagd om Tai Chi te beschrijven in één zin. Zijn antwoord was: open zijn.

Hij demonstreerde dit met zijn pols. Hij bewoog zijn hand langzaam heen en weer en liet zien dat er een stand was waar het polsgewricht helemaal open was. Waar er geen spanning meer voelbaar was rond het gewricht en waar de palm van de hand warmer werd dan ervoor. Het was een korte maar zeer effectieve manier om een leek bewust te maken van voelen.

Open zijn gaat nog veel verder dan dat in Tai Chi.

De Qigong principes, die Tai Chi ook gebruikt, zijn in te delen in drie soorten openingen:

 1. Het openen van de gewrichten.
 2. Het openen van het gevoel van energie.
 3. Het openen van de mentale ruimte.

Het openen van de gewrichten.

Alles start met het fysieke lichaam. Als mensen beginnen met Qigong is dat de ingang. Het is het makkelijkst toegankelijk. En dat begint met het open zetten van de gewrichten. Dit doen we op twee manieren:

 • In hun stand.
 • In hun lengte.

De eerste is wat Roel demonstreerde met zijn pols. Dit is belangrijk om voor elkaar te krijgen met alle gewrichten van het lichaam. Zo zetten we de ‘poorten’ open en is het hele lichaam open en verbonden.

De tweede gaat over de ruimte in het gewricht zelf open te stretchen. Dat doen we op twee manieren:

 • We duwen de gewrichten open. Yang. Expansie.
 • We trekken de gewrichten open. Yin. Compressie.

Het gevolg van de twee bovenstaande is dat we op die manier toegang krijgen tot de pezen, en al het bindweefsel in het lichaam. Door de subtiele verlenging van de gewrichten in twee richtingen, hebben we toegang tot het elastische. En het elastisch lichaam is de rivierbedding voor de energetische stromen, de meridianen.

Zonder het openen van de gewrichten hebben we hier geen toegang toe.

En om spierweefsels te kunnen ontspannen hebben ze ruimte nodig van het bindweefsel. Anders is er geen echte ontspanning mogelijk.

Onthoud: ontspanning is niet hetzelfde als slap zijn. Nee, het is het proces van de transformatie van spierspanning naar elasticiteit.

Zonder deze stretch is er geen succes te behalen in Qigong en Tai Chi. Het is het eerste level op het interne pad.

Het openen van het gevoel van energie.

Als we de stretch hebben en we begrijpen ook de twee richtingen in die stretch, dan is het tijd voor de volgende stap. De energie zelf.

Als gevolg van stretchen ervaren mensen al behoorlijk veel sensaties. Warmte, stromingen, tintelingen etc. Het energetisch lichaam dient zich al aan. Top!

Om dit gevoel verder te versterken en naar een hoger niveau te brengen starten we met drie kwaliteiten bij elkaar te brengen:

 • Wilskracht
 • Ademhaling
 • Stretch

Ten eerste richten we onze wilskracht op onze ademhaling.

Vervolgens ademen door de poriën in de stretch die we hebben gecreëerd met de gewrichten.

 • Op een inademing trekken we de gewrichten open en ademen we in door de huid ìn de stretch.
 • Op een uitademing duwen we gewrichten open en ademen we van de stretch af, naar buiten.

Onze aandacht, het mentale lichaam, gaat elke keer met de ademhaling mee naar binnen en naar buiten. Als een soort eb en vloed. Dit doen we net zo lang tot we een heel duidelijk gevoel van vitaliteit ervaren dat mee naar binnen en naar buiten gaat.

Tussen de handen voelt dit magnetisch. Er zit ‘iets’ tussen de handen.

Waar we in ons lichaam begonnen met het openen van de gewrichten zijn we nu bewust van een gevoel van het energetisch lichaam dat ruimer is dan het fysieke lichaam zelf. En zo hebben we de tweede opening voor elkaar.

Het openen van de mentale ruimte.

De derde en laatste opening die we hier maken is die van het mentale lichaam zelf.

We zoeken met onze aandacht de grens op van het gevoel van het energetisch lichaam, alsof we de grens van onze ‘dampkring’ opzoeken. Met elke uitademing een beetje verder. En vervolgens breken we daar doorheen.

Vanuit de pijnappelklier, in het centrum van ons hoofd, blijven we de aandacht expanderen. Zo komen we terecht in het pure mentale bewustzijn.

Het vormloze mentale lichaam. Hoe open wil je het hebben?

Het is nu misschien ook makkelijker om te zien hoe Qigong en Tai Chi uiteindelijk naar verlichting kunnen leiden. Het begint allemaal met open zijn. Als we stagnaties in ons systeem willen kunnen opheffen dan moet er wel ruimte voor zijn.

Op fysiek level betekend dat ruimte creëren voor spierweefsels die vast zitten. Op emotioneel level betekend dat het openen van het gevoel, en op mentaal level betekend dat onze aandacht ruim krijgen. Weg uit het ego, terug naar aansluiten op het grote geheel. Into the great wide open…

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ link=”” target=”_self” hide_on_mobile=”large-visibility” background_image_id=”” spacing=”” center_content=”no” min_height=”” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]